______________________________________________________________
Bahan Bahan
1. 5 biji telur
2. 1 cawan kecil air
3. 1 cawan kecil susu pekat
4. Aissance vanila
5. Gula
6. Pemukul
7. Bekas kecil
8. Alat Pengukus
9. Loyang
2. 1 cawan kecil air
3. 1 cawan kecil susu pekat
4. Aissance vanila
5. Gula
6. Pemukul
7. Bekas kecil
8. Alat Pengukus
9. Loyang
Cara Cara Membuat
2. Pukul kelima lima biji telur tadi dengan menggunakan alat pemukul sehingga sebati .
3. Masukkan segelas kecil susu pekat kedalam bekas yg mengandungi telur tadi dan teruskan memukul.
4. Masukkan pula segelas air putih kedalam campuran telur dan susu tadi dan teruskan memukul sehingga bahan bahan tadi bercampur.
6. Teruskan memukul bahan bahan tersebut *supaya kandungannye tak TURUN.
8. Masuukan sedikit air kedalam alat pengukus dan panaskan sehingga airnya mendidih
9. Setelah air mendidih, masukkan loyang bersama gula hangus *cair* tadi kedalam alat pengukus.
10 . Setelah itu tuangkan campuran Telur,Susu,air dan esen vanilla kedalam loyang dan tutup alat pengukus.
11. Tunggu sehingga masak jelaaa. HAHAA.
______________________________________________________________
# Aihh, jadi tak aku tulis resipi ? HAHAAAHA, awkward gila. first time main tulis respi ngan cara cara buat ni. HAHAHA. dah ade kawan aku tanya. *mungkin ye ade baca tweet aku buat kuih ni kot. HAHAHA
*tapi ni resipi untuk buat Satu je, kecil je. kalau nk wat byk, besar. tu pandai pandai sendiri laa ye. AAHHAHA
(orang panggil ape kuih ni ? aku panggil KUIH KASTARD je.yg aku tau, ade panggil GULA HANGUS. ade panggil PUDING CARAMEL. hahaha. )
*tapi ni resipi untuk buat Satu je, kecil je. kalau nk wat byk, besar. tu pandai pandai sendiri laa ye. AAHHAHA
(orang panggil ape kuih ni ? aku panggil KUIH KASTARD je.yg aku tau, ade panggil GULA HANGUS. ade panggil PUDING CARAMEL. hahaha. )
Kuih ni kalau bulan pose.. mmg perghhh ah mkn. dah ni dah dekat dekat bulan posee ni.. smakin rasaa laa auranya. AHHAHA.
So, tulah resipi dia. tak faham, oyaklaaa ye.tanyelaa ye. *HAAA, BAJET PANDAI SGT BUAT. *tapi sungguh, mudah je buat. tup tup tup siap. HAHAHA
No comments:
Post a Comment